piatok 18. marca 2016

DEKOR 2 v CZECHDESIGNe



DEKOR 2: SOUHRA KERAMIKY S ČESKÝM A SLOVENSKÝM DEKOREM V GALERII CZECHDESIGN



Česko-slovenská výstava DEKOR 2 přiváží do Prahy nejsoučasnější práce mladých tvůrců v keramickém materiálu. Vernisáž výstavy za účasti kurátorek i autorů proběhne 17. 3. 2016 v GALERII CZECHDESIGN, výstava následně potrvá do 5. 5. 2016.  

VÝSTAVA VYBÍRÁ TO NEJLEPŠÍ Z ČECH I SLOVENSKA
Výstava prezentuje tvorbu nejmladší generace českých a slovenských výtvarníků pracujících s médiem keramiky. V rámci tohoto území nabízí přátelskou konfrontaci, jež je zajímavou možností porovnání různých autorských přístupů k tvorbě. Můžete sledovat podobnosti, odlišnosti a prolínaní materiálů, technologií i výtvarných názorů, které jsou dané úzkým propojením našich dvou krajin.

PRŮBĚŽNÁ REFLEXE V GALERII CZECHDESIGN
Premiéra výstavy proběhla v bratislavské Galérii X, v novém složení zastoupených autorů osloví nyní návštěvníky v pražské GALERII CZECHDESIGN. Zde v minulých letech proběhly již dvě výstavy zaměřené na práci mladých designérů v materiálu keramiky a porcelánu: Velká porce elánu (2012) a Crash test: Jak? Jinak! (2014). DEKOR 2 na ně plynule navazuje nejen stejným médiem sdělení, ale taktéž účastí některých vystavujících, jejichž vývoj může být podroben zkoumání.

ROZDÍLNÉ PŘÍSTUPY, ROZDÍLNÉ TECHNOLOGIE
Na výstavě budou představeny různé keramické objekty zahrnující širokou škálu přístupů od designu užitkových předmětů až po volnější dekorační předměty do interiéru.
Autoři používají rozličné keramické technologie, od lití porcelánu a jiných materiálů do sádrových forem, přes modelování z plátů až po vkládání hmoty do formy a následné domodelování plastického dekoru (Monika Brzá). Volně modelovaný tvar z hrubozrnné šamotové hlíny vzniká za pomoci lisování profilu přes šablonu, ze zvolené techniky vychází finální podoba dekoru (Martina Klbečková).
Součástí keramické tvorby jsou i nejmodernější technologie, například práce s 3D programy a CNC frézou (Simona JanišováLinda Viková spolu jako si.li.). Jedním z tradičních způsobů dekorace je používání barevného obtisku, který se fixuje na střep nízkým třetím výpalem na glazovaný povrch nebo práce s barvou v podobě solí pod glazuru v kombinaci s plastickým dekorem (Nela Havlíčková). Mohou se zde projevit vlivy sochařské, plastičtější tvorby vytvořené i kombinací barvy a trojrozměrného dekorativního reliéfu (Mira Podmanická, Markéta Nováková, Pavla Vachunová). Keramické hmoty samotné mají různé barvy, nebo je možné je dobarvovat, ale je zapotřebí mít technologické znalosti a vůli experimentovat (Martina Hudečková, Roman Šedina). Či naopak čisté designérské tvary spolu s minimalistickým jednobarevným dekorem, který ve zlatě či platině pokrývá celý plášť objektu /nádoby (Miloš Nemec), případně s neglazovaným detailem pod zlatým povrchem (Lenka Sárová Malíská), poukazují na rozmanitost přístupů k dané problematice.
Specifickým přístupem je však vstup jiné technologie – broušení skla – do již vypáleného výrobku litého z barevných vrstev porcelánu (Markéta Kalivodová). Možné jsou také neobvyklé kombinace s jinými nekeramickými materiály, například s betonem (Markéta Kalivodová a Richard Švejda neboli studio Vobouch – za svou kolekci Beton byli nominováni na ocenění Czech Grand Design).
Na výstavě je možné vidět více keramických, ale i nekeramických materiálů, klasické, moderní i experimentální technologie a postupy. Zejména však autorské použití rozličných tvarů a dekorů určující jejich funkci a význam.


AUTORKY KONCEPTU VÝSTAVY: MARKÉTA NOVÁKOVÁ A MIRA PODMANICKÁ
Markéta Nováková prošla během svých studií ateliéry keramiky a porcelánu v Čechách i na Slovensku, dnes působí na bratislavské VŠVU na pozici odborného asistenta v ateliéru keramiky a porcelánu vedeného Danielem Pirščem.
Na Vysoké škole výtvarných umení působí jako odborná asistentka i Mira Podmanická, konkrétně na katedře Socha, objekt, inštalácia. Mira Podmanická se věnuje tvorbě instalací a objektu s přesahy do jiných odvětví. S designérkou Markétou Novákovou spolupracovala již při vytváření kolekce Bio-vázy, inspirovaných organickým dekorem.
Nyní společně představují další členy své, dekorem okouzlené, generace.  













Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára